ידוע כי דבש טהור נחשב מסורתית לבעל יתרונות בריאותיים רבים. השאלה המעניינת היא, האם המדע המודרני תומך במסורת הדבש הבריא? להלן שלושה שימושים רפואיים בדבש, שנבדקו ואושרו במחקרים מדעיים שונים:

דבש כמדכא שיעול – ד"ר ג'יימס סטקלברג, מרפאת מאיו, ארה"ב
(מרפאת מאיו היא מרפאה ללא כוונת רווח, מהטובות והמפורסמות בעולם http://www.mayoclinic.org/)
שתיית תה עם דבש או מים חמים עם לימון ודבש הינה דרך מסורתית להקלה על כאב גרון, אבל דבש יכול להיות גם יעיל כמדכא שיעול.
במחקר שנערך קיבלו ילדים בגילאי שנתיים ומעלה עם זיהום בדרכי הנשימה העליונות 2 כפיות דבש לפני השינה. הממצאים הצביעו על כך שהדבש החליש את השיעול בלילה ושיפר את השינה. למעשה, הדבש היה לא פחות יעיל מסירופ טיפוסי לשיעול. "מכיוון שדבש אינו יקר וזמין מאוד, מומלץ לנסותו", אומר ד"ר סטקלברג.
טיפול בפצעים – המרפאה לטיפול בפצעים כרוניים בקולג' המלכותי של אירלנד
במחקר שנערך ב-2008 במשך 12 שבועות מצאו רופאים כי דבש החלים פצעים כרוניים, כגון כיבי סכרת ברגליים. צוות המרפאה טיפל במחצית ממטופליו בטיפול סטנדרטי ובחצי השני באמצעות דבש.  אצל אלו שטופלו באמצעות דבש הייתה הפחתה ניכרת בגודל הפצע בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי. הפצעים שטופלו בדבש הכילו ריכוז נמוך יותר של החומר הכימי אלקליין, מה שאיפשר החלמה מהירה יותר.
נקודה חשובה נוספת שהעלה המחקר היא כי פצעים עם חיידקים עמידים, בהם קשה לטפל, הוחלמו בשיעור של 70% מהמקרים שטופלו בדבש, לעומת 16% מהמקרים שטופלו בדרך הסטנדרטית (ללא דבש).

דבש כחומר אנטי-בקטריאלי – ד"ר ג'ניפר אדי, המחלקה לרפואה משפחתית,  ביה"ס לרפואה ובריאות הציבור, אוניברסיטת וויסקונסין, ארה"ב
(http://www.fammed.wisc.edu/our-department/newsletter/spring-2010/medical-uses-honey)
יצורים מיקרוביאליים הינם מיקרואורגניזמים (בעיקר בקטריות ) הגורמים למחלות. המחקר שעשתה ד"ר אדי ב-2010 התמקד בהתמודדותו של דבש עם יצורים מיקרוביאליים אלו ומצא כי דבש מכיל איכויות אנטי-מיקרוביאליות. ממצאי המחקר העידו על כך שדבש מהווה טיפול יעיל בכוויות ובכיבי סכרת, כמו גם עוזר לקליטת השתלות עור ממקום אחד בגוף למקום אחר. עוד מצא המחקר כי דבש יעיל גם בטיפול במקרים מסוימים של פצעי-בגרות. בכנס בינלאומי לשימושים רפואיים בדבש בשנת 2010 הסבירה ד"ר אדי כי דבש הוא חומר יעיל מכיוון שלא ניתן לפתח אליו עמידות, מה שמוכיח עצמו כמועיל במיוחד במקרים של בקטריות המפתחות עמידות לתרופות. דבש תוקף בטריות תקיפה רב-מערכתית, מה שמונע מהן לפתח עמידות בפניו.
היוצא מן-הכלל הנדיר: דבש לילדים עד גיל שנה – ד"ר ג'יימס סטקלברג, מרפאת מאיו, ארה"ב
ילדים מתחת לגיל שנה צריכים להימנע מאכילת דבש, מחשש לבוטולינום.  מחלת הבוטולינום אצל ילדים (לרוב מדובר בתינוק בריא בגילאי 2-6 חודשים) היא אירוע נדיר מאוד.
הסכנה האפשרית מחשיפה לנבגי החיידק הנמצאים בדבש, היא העומדת בבסיס ההמלצה להימנע ממוצר זה עד גיל שנה.