שמן זית הוא מוצר הדגל של פתורה בוטיק משפחתי ועל בסיסו הוקם המותג. כרמי הזיתים הראשונים של המשק ניטעו אי שם בשנות ה-70 המוקדמות על ידי מייסד המשק שמואל תמיר, מתוך כוונה ליצור מסורת חדשה של חקלאות זיתים עברית. כיום המושג “חקלאות זיתים עברית” עשוי להישמע מובן מאליו, אך בימים ההם גידול זיתים וייצור שמן זית היו ענפים בהם התמחו יושבי הארץ הערבים בלבד. שמואל תמיר השקיע רבות בפיתוח התחום, מתוך תשוקה עזה ועניין רב בענף הרומנטי ועתיק היומין.

בשנים האחרונות שמני הזית שלנו זוכים דרך קבע בתחרויות מקומיות ובינלאומיות ואף זכינו השנה בתואר “מותג שמן הזית הטוב בישראל” שנה שניה ברציפות בתחות הבינלאומית Terra Olivo 2022.

 

שמן זית כתית מעולה מזן פיקואל – עדין ופירותי
מאפייני הזן: פירותיות ירוקה, חריפות נמוכה, מרירות עדינה
חמיצות מירבית: 0.4%

מקור הזן: בח’איין, בספרד. שמו מגיע מצורת הפרי הייחודית המזכירה כיפה של הר (Pico= הר).
עץ עם צימוח חזק וצורה רחבה ופתוחה. פחות מתאים לשיטת המסיק של הבוצרת (מוסקת). העלים אליפטיים ומחודדים וצבעם ירוק מבריק.
כניסה מוקדמת לפוריות, יבולים גבוהים, וסירוגיים בחלק גדול מהאזורים. תכולת שמן יכולה להיות נמוכה במיוחד.
בעל כושר הפריה עצמית, מופרה ע”י הרבה זנים.
הפרי מאורך במקצת, מעוגל וסימטרי, בינוני בגודלו (2-4 גרם)  ומשמש הן לכבישה והן לשמן.
העץ עמיד מאוד מבחינה אקלימית, עמיד לקור. מתמודד בצורה טובה עם סוגי קרקעות שונים. רגיש מאוד למחלת הדוררת.
שמן יציב ואיכותי, כמות גבוהה יחסית של נוגדי חמצון ואחוז חומצה אולאית גבוה. מגוון רחב מאוד של ארומות המשתנות מאזור גידול אחד למשנהו. מאפיין עיקרי הוא טעמי הפרי הבולטים. ארומות אופייניים: הדרים, פירות יער.

 

שמן זית כתית מעולה מזן ברנע – עדין ועשבוני
מאפייני הזן: פירותיות בשלה, חריפות נמוכה, מרירות עדינה.
חמיצות מירבית: 0.4%

זן ישראלי (טופח ע”י קבוצת המחקר בראשותו של פרופ’ שמעון לביא) מכרמי זית ב”קדש ברנע” ומכאן שמו.
זן המתאים במיוחד לשיטת גידול אינטנסיבית, צימוח מהיר לגובה, צימוח צירי, תכולת שמן בינונית, פוטנציאל ליבולים גדולים, כניסה מוקדמת לפוריות.
נותן יבולים יציבים- סירוגיות נמוכה יחסית, מבנה העץ מתאים למסיק ממוכן (מנערת),פופולארי מאוד בנטיעות בארץ ובעולם.
פירותיו גדולים יחסית צורה מוארכת עם פיטם בולט בקצה הפרי. כמעט ואינו משמש לכבישה אלא בעיקר להפקת שמן.
רגישות נמוכה לעין הטווס, רגישות גבוהה מאוד לסס הנמר.
טעמו של השמן משתנה מאוד הן כתלות במועד המסיק והן באזור הגידול.

 

שמן זית כתית מעולה מזן קורנייקי – ירוק ועשבוני
מאפייני הזן: מאוזן עם פירותיות ירוקה, חריפות נמוכה ומרירות עדינה
חמיצות מירבית: 0.4%

מקור הזן: כריתים, האי סמוס, יוון.
עץ המאופיין בצימוח בינוני, רחב ונוף פתוח. העלים אליפטיים, קצרים וצרים. נושא פרי מוקדם, פריחה מוקדמת ומייצר הרבה אבקה. הפרי של הקורנייקי קטן, דמוי ביצה ואסימטרי. הפרי קשור חזק לענף ופחות מתאים לניעור מכאני. עמיד ליובש, בעל עמידות לעין הטווס, לא נתקף ע”י זבוב הזית, עמיד יחסית לסס הנמר, חסכוני במים ובדשן. תכולת שמן גבוהה ואיכות שמן גבוהה. אחוז חומצה אוליאית גבוה ויציבות גבוהה. מאופיין בארומה עשבונית ירוקה. ריחות של דשא קצוץ, עלים ירוקים. מרקם שמנוני.

 

שמן זית כתית מעולה מעירוב זנים בלנד – עשבוני ופירותי
מאפייני השמן: פירותיות ירוקה, חריפות בינונית, מרירות בינונית.

חמיצות מירבית: 0.4%
שילוב הזנים מאפשר להגיע לאיכות גבוהה בעזרת תכונותיו החזקות של הברנע, העושר בנוגדי חמצון של הקורטינה יחד עם טעמים פירותיים משובחים של הפיקואל.
זהו השילוב החביב על שפים, שכן הוא מאפשר חופש פעולה מלא במטבח.
טעמו וריחו של הבלנד עדינים ואינם משתלטים על הטעם. זהו שמן זית מעולה לבישול, לטיגון דגים ולתיבול מעודן.
הבלנד מגיע לאחר שעבר תהליך הצללה מלאה בחבית ולכן מראהו נקי ושקוף לחלוטין.

 

שמן זית כתית מעולה מזן פישולין – חריף ופירותי
מאפייני הזן: פירותיות ירוקה, חריפות גבוהה , מרירות עדינה.
חמיצות מירבית: 0.4%

מקור הזן: צרפת.
עץ עם צמיחה בינונית וצורתו פתוחה, צמיחה אנכית. ענפי הצימוח פראיים ומסודרים טוב במרחב. העלים אליפסואידים מחודדים, גדולים ושטוחים וצבעם ירוק בהיר.
הזן בעל התאם עצמי חלקי, מפרה כמעט את רוב הזנים בארץ ומרבית הזנים מפרים אותו.
מאופיין בכניסה מוקדמת לפוריות ויבולים כבדים ועקביים. הבשלת פרי מאוחרת.
הפרי מאורך אליפסואידי. בגודל בינוני עד גדול (3-5 גרם).  נמסק ירוק לזיתי מאכל ושחור לשמן.
בעל עמידות טובה ליובש, עמידות בינונית לקור, לעין הטווס וזבוב הזית.
תכולת שמן גבוהה ואיכותית. עשיר מאוד בכמות נוגדי החמצון.

 

שמן זית מזל קורטינה – מריר וארומטי
מאפייני הזן: פירותיות ירוקה, חריפות בינונית, מרירות גבוהה.
חמיצות מירבית: 0.4%

מקור הזן: מפוליה- בארי, איטליה
עץ בינוני בגודלו ונוף פראי, ענפים ארוכים וגמישים.
העלה בצבע ירוק כהה, אלפטי ומחודד.
הזן עקר לעצמו וצריך זן מפרה. מפרים: Frantoio, Leccino, Moraiolo
היבול גבוה ועקבי. פוריות מוקדמת.
הפרי גדול 5-6 גרם, מאורך, דמוי ביצה ואסימטרי. הבשלה באמצע העונה. בהבשלה מתקדמת הפרי נושר.
עמיד ליובש, קור ועמיד במידה לרוב המזיקים, באזורים חמים היבול טוב.
שמן בעל טעם וארומה דומיננטית. מאופיין בארומה עשבונית ופלפל ירוק. רמת מרירות וחריפות גבוהה. משמש לבלנד עם זנים עדינים יותר.
שמן יציב מאוד, מכיל אחוז גבוה מאוד של נוגדי חמצון ואחוז גבוה של חומצה אולאית.
מי שאוהב להרגיש על הלשון “טעם חזק של זיתים” ירגיש עם הסדרה הזאת שהגיע הביתה.

 

את כלל הזנים והטעמים המיוחדים של שמן הזית כתית מעולה של פתורה תוכלו להשיג במארזים השונים המופיעים בעמוד זה. המלצה חמה: תמיד בחרו את האריזה שתתאים לאופי צריכת שמן הזית במטבח הפרטי שלכם. שמן זית הינו מוצר טבעי בעל רגישות גבוהה מאוד לאוויר ולאור, כל חשיפה לאוויר ואור פוגעת באיכותו לאורך זמן. לכן, בדקו מה צריכת השמן שלכם בתקופה של 2-3 חודשים ובחרו באריזה שמכילה את הכמות המתאימה. ניתן לרכוש כמות גדולה של אריזות ולשמור אותן במקום קריר ומוצל, אך לאחר פתיחת האריזה רצוי לסיים את התכולה בטווח של עד 3 חודשים כדי לשמור על איכותו הגבוהה של שמן הזית.

מבחינת אופי השימוש, שמן זית כתית מעולה מתאים לכלל הפעולות במטבח החל מתיבול ועד טיגון והכנת קינוחים. מומלץ לבחור זן על פי סוג השימוש הנחוץ לכם במטבח. עבור טיגון למשל, מומלץ להשתמש בשמן זית עדין, בזמן שלתיבול מתאימים טעמים פירותיים יותר. בחירת שמן זית היא מלאכה עשירה ומרתקת (אודותיה תוכלו לקרוא עוד כאן) ואנחנו ממליצים תמיד להתנסות בכולם על מנת לבחור את המתאים לכם ביותר.

צפו בכל מוצרי קטלוג שמן זית כתית מעולה של פתורה והוסיפו לסל את המוצר הטוב ביותר עבורכם.