שמן זית, דבש ויין – מדוע הם בריאים לנו?

כולנו שואפים להיות בריאים יותר, ומודעים לעבודה שהתזונה היא אחד הגורמים המכריעים בתהליך. מדוע שמן זית, דבש ויין בריאים לנו ומסייעים בשמירה על תזונה נכונה? הנה כל הפרטים

כולנו שומעים כל הזמן ש”שמן זית הוא בריא”. זה לא עניין חדש – מדובר בעובדה שידועה כבר מאות ואלפי שנים. הרופא היווני היפוקרטס, שנחשב לאב הרפואה המודרנית, היה רושם אותו כתרופה לטיפול רפואי בתופעות שונות. גם בעידן הנוכחי, מתפרסמים שוב ושוב מחקרים מדעיים שמעידים על כך שלשמן הזית יש סגולות בריאותיות רבות.

אותן סגולות מיוחסות בעיקר לשמן זית מסוג “כתית מעולה” – שמן זית שמופק בכבישה קרה ובעל חמיצות נמוכה ותכונות חיוביות של טעם וריח. הרכיבים שהודות להם מלא שמן הזית בכל טוב הם רבים: השומנים בנמצאים בשמני זית שכאלה הם שומנים בלתי רוויים, שמסייעים במניעת מחלות שונות, בעיקר מחלות לב. הפוליפנולים, למשל, הם תרכובות אורגניות שנמצאות גם הן בשמן הזית. הם בעלי השפעות נוגדות חימצון ומסייעים במנגנונים נוגדי דלקות. הפיטוסטרולים, תרכובות נוספות שקיימות בשמן, מסייעים בהפחתת הכולסטרול הרע. הפיגמנטים שנמצאים בשמן הזית תורמים לבריאות המערכת החיסונית ומסייעים לתקינות הראייה ובריאות העור.

אבל לא רק שמן זית: גם דבש טהור הוא אחד מחומרי הגלם הטבעיים שידוע הודות לערכים התזונתיים הגבוהים שבו. אנחנו בטוחים שגם במקרה הזה מדובר בסגולות שידועות כבר מאות ואלפי שנים: עמים קדומים כמו הבבלים, האשורים, ההודים והסינים השתמשו בדבש לטובת ריפוי של מחלות שונות. בדבש טהור נוכל למצוא מרכיבים שמסייעים בין השאר לריפוי מחלות במערכת העיכול, מגביר את זרימת הדם, מטפל במחלות בדרכי הנשימה, דלקות גרון והצטננויות. הריכוז הגבוה של מוצקים מומסים והחומציות הנמוכה שלו תורמים לכך שהוא מעכב התפתחות של מיקרואורגניזמים אחרים בגוף ועל כן מומלץ לטיפול במצבים דלקתיים (כן, לא סתם אמא שלכם היתה דוחפת לכם כפית דבש ישר לפה כל פעם שלא הרגשתם טוב).

ומה לגבי יין, אתם שואלים? ובכן, כולנו יודעים שבמקרה הזה חייבים להקפיד על המינון. במקביל, בשנים האחרונות הולכים ומתפרסמים מחקרים שמעודדים צריכת יין בכמות קטנה, ואפילו מצביעים על הסגולות הבריאותיות שלו. היין שנחשב לבריא ביותר מבין כל היינות הוא היין האדום, שכמו שמן הזית מכיל פוליפנולים – שמונעים היווצרות של תאים סרטניים, מפחיתים יצירת קרישי דם (ובכך מונעים מחלות לב) ומגוננים מפני סכרת מסוג 2. בשני העשורים האחרונים מצביעים מחקרים גם על כך שצריכה מתונה של אלכוהול משפרת את בריאות הלב וכלי הדם. מחקרים נוספים הצביעו על כך שיין, במיוחד יין אדום, הוא המשקה האלכוהולי המועיל ביותר לבריאות הלב. אז תרימו לעצמכם כוס, רק זכרו לשמור על מינון.